Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Test προσωπικότητας. Ο Dalai Lama ανιχνεύει τον πραγματικό σας εαυτό!

Μόνο 3 ερωτήσεις και οι απαντήσεις θα σε εκπλήξουν.
Μην κλέβεις κοιτώντας τις απαντήσεις στο τέλος.
Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, δουλεύει καλύτερα όταν είναι ανοικτό. Υπάρχουν μόνο 3 ερωτήσεις και αν τις δεις όλες πριν τελειώσεις, δεν θα έχεις ειλικρινή αποτελέσματα.
Προχώρα σιγά-σιγά και κάνε κάθε άσκηση. Μην κοιτάς τα επόμενα.
Πάρε χαρτί και μολύβι για να γράφεις τις απαντήσεις όσο προχωράς!
Θα τις χρειαστείς στο τέλος.
Αυτό είναι ένα αξιόπιστο ερωτηματολόγιο το οποίο μπορεί να σου πει πολλά για τον πραγματικό σου εαυτό. Δώσε μία απάντηση για κάθε ερώτηση.

1. Βάλε τα παρακάτω 5 ζώα, με τη σειρά προτίμησής σου.
Αγελάδα
Τίγρης
Πρόβατο
Άλογο
Γουρούνι


2. Γράψε μία λέξη που περιγράφει κάθε ένα από τα παρακάτω:

Σκύλος
Γάτα
Αρουραίος
Καφές
Θάλασσα

3. Σκέψου κάποιον (που επίσης σε ξέρει και είναι σημαντικός για σένα), τον οποίο μπορείς να τον συσχετίσεις με τα παρακάτω χρώματα (μην δώσεις την ίδια απάντηση 2 φορές. Κάθε χρώμα πρέπει να έχει και άλλο όνομα προσώπου)

Κίτρινο
Πορτοκαλί
Κόκκινο
Άσπρο
Πράσινο

Τελείωσες; Σιγουρέψου ότι οι απαντήσεις που έδωσες είναι αυτές που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙΣ!

Η συνέχεια - απαντήσεις στο blogspot paratolmo, είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγείτε.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν ήταν κατά τι διαφορετικός των κοινών ανθρώπων.


Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν κρύβει το μυστικό της ευφυΐας του


Ερευνήτρια εντόπισε δεκάδες μικρές διαφοροποιήσεις που ίσως εξηγούν τις ικανότητές του

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ψάχνοντας για το «αποτύπωμα» της ευφυΐας, μια παλαιοανθρωπολόγος «αναδόμησε» προσφάτως το σχήμα του εγκεφάλου του Αϊνστάιν με χρήση τεχνικών που συνήθως χρησιμοποιούνται για την ανάλυση απολιθωμάτων. Η διάσημη ερευνήτρια του εγκεφάλου των πρώτων ανθρώπων, και συγκεκριμένα της νευρωνικής εξέλιξής του, Ντιν Φολκ, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας, μελέτησε φωτογραφίες του εγκεφάλου του «πατέρα» της Θεωρίας της Σχετικότητας οι οποίες ελήφθησαν αμέσως μετά τον θάνατό του το 1955. Η ειδικός εντόπισε μερικές δεκάδες μικρές διαφοροποιήσεις στην επιφάνεια του εγκεφάλου του, οι οποίες είναι πιθανό να τον οδήγησαν στη μοναδική ικανότητα που είχε να αντιλαμβάνεται τη φυσική όπως κανένας άλλος.

«Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν είναι πραγματικά ασυνήθιστος» ανέφερε η δρ Φολκ. «Τουλάχιστον η επιφάνειά του φαίνεται διαφορετική από εκείνη των άλλων». Εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος εγκέφαλος, όπως προέκυψε έπειτα από εξέταση 25 φωτογραφιών, παρουσίαζε ένα ασυνήθιστο μοτίβο αυλάκων κατά μήκος των βρεγματικών λοβών, οι οποίοι συνδέονται με τη μαθηματική γνώση, αλλά και την οπτική και χωρική αντίληψη. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν γίνεται αντικείμενο μελέτης.

Οταν ο μεγάλος φυσικός πέθανε στο Νιου Τζέρσι σε ηλικία 76 ετών, ένας εκκεντρικός παθολόγος με το όνομα Τόμας Χάρβεϊ διεξήγαγε νεκροψία ρουτίνας. Αφαίρεσε ωστόσο τον εγκέφαλο για μετέπειτα έρευναδεν είναι σίγουρο αν έλαβε πρωτοβουλία γι΄ αυτή την κίνηση. Ο Χάρβεϊ τεμάχισε τον εγκέφαλο σε 240 κομμάτια και τα βύθισε σε ειδικά συντηρητικά. Παράλληλα έβγαλε φωτογραφίες τους.

Πέρασαν ωστόσο δεκαετίες προτού ο Χάρβεϊ πείσει κάποιον να ασχοληθεί σοβαρά με την εξέταση του εγκεφάλου του Αϊνστάιν. Το 1985 εμφανίστηκε η πρώτη επιστημονική ανάλυση του υλικού. Η πρωτοπόρος νευροεπιστήμονας Μαριάν Ντάιαμοντ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ ανακάλυψε ότι ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν διέθετε περισσότερα κύτταρα τα οποία τροφοδοτούσαν τον κάθε νευρώνα σε σύγκριση με το φυσιολογικό. Τα κύτταρα αυτά βρίσκονταν σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τις μαθηματικές και γλωσσικές δεξιότητες. Αργότερα άλλη μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ στο Οντάριο του Καναδά έδειξε ότι μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την οπτική και τη χωρική αντίληψη- η επονομαζόμενη «κατώτερη βρεγματική περιοχή»- ήταν 15% μεγαλύτερη από το φυσιολογικό στον Αϊνστάιν.

Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι έρευνες δεν δίνουν την απάντηση σχετικά με το αν η ευφυΐα του Αϊνστάιν οφειλόταν στις διαφορές που εμφάνιζε στη δομή του εγκεφάλου του ή αν αυτές οι διαφορές στη δομή του εγκεφάλου ήταν απόρροια της ευφυΐας του. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει η δρ Φολκ, «εύχομαι ο Αϊνστάιν να ήταν ζωντανός ώστε να μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε περισσότερα πράγματα για το πώς σκέφτεται»

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Φουκό: Από το εκκρεμές, στη μέτρηση της ταχύτητας του φωτός, μέχρι το γυροσκόπιο και το τηλεσκόπιο


Ο Φουκό και το εκκρεμές του
Ενα μυθιστόρημα ταύτισε στη συνείδησή μας τον μεγάλο φυσικό με το... εκκρεμές του.
Η πραγματικά μυθιστορηματική φυσιογνωμία του Φουκό έδωσε ωστόσο λύσεις σε πολλά άλλα θεμελιώδη προβλήματα, όπως η φύση και η ταχύτητα του φωτός ή η κατασκευή ισχυρών τηλεσκοπίων


ΤΟΥ X.BΑΡΒΟΓΛΗ Κυριακή 17 Μαΐου 2009 Το Βήμα

Πριν από το εμπνευσμένο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Εκο, τον Φουκό γνώριζαν μόνο όσοι σπούδαζαν Φυσική ή επισκέπτονταν το Πάνθεον στο Παρίσι, όπου λειτουργεί ακόμη το πρώτο εκκρεμές που κατασκευάστηκε για να δείξει με χειροπιαστό τρόπο στους μη ειδικούς την περιστροφή της Γης. Ετσι όμως το όνομα του μεγάλου αυτού πειραματικού επιστήμονα συνδέθηκε με το πιο ασήμαντο από τα επιτεύγματά του και ξεχάστηκαν οι μεγάλες του επιτυχίες, όπως η μέτρηση της ταχύτητας του φωτός, το γυροσκόπιο και η μέθοδος κατασκευής κατόπτρων για τηλεσκόπια.

Το εκκρεμές του Φουκό δεν είναι καμιά πολύπλοκη συσκευή. Είναι απλά μια μεταλλική σφαίρα που κρέμεται από ένα μακρύ σκοινί. Στην κατάσταση ηρεμίας η σφαίρα κρέμεται κατακόρυφα προς τα κάτω.

Οταν απομακρύνουμε τη σφαίρα από τη θέση ηρεμίας, τότε αυτή κινείται πέρα-δώθε γύρω από τη θέση ηρεμίας, και αυτό είναι ένα εκκρεμές.

Αν η Γη δεν περιστρεφόταν, το εκκρεμές θα ταλαντευόταν πάντα προς την ίδια διεύθυνση. Επειδή όμως η Γη περιστρέφεται, το εκκρεμές αλλάζει κατεύθυνση ταλάντωσης με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο.

Στους πόλους η διεύθυνση των ταλαντώσεων επιστρέφει στην αρχική ύστερα από 12 ώρες, στον ισημερινό δεν αλλάζει καθόλου και στα ενδιάμεσα πλάτη η ταχύτητα αλλαγής της διεύθυνσης παίρνει όλες τις ενδιάμεσες τιμές, που ισούνται με 12 ώρες, διαιρεμένες με το ημίτονο του γεωγραφικού πλάτους του τόπου. Για παράδειγμα, στην Αθήνα χρειάζονται 19 ώρες και 30 λεπτά για να επιστρέψει στην αρχική διεύθυνση.

Το φαινόμενο παρατηρείται πολύ εύκολα αν στην κάτω πλευρά της σφαίρας έχουμε προσαρμόσει μια ακίδα, που κατά την ταλάντωση χαράζει γραμμές στο έδαφος. Οι γραμμές αυτές περιστρέφονται διαρκώς, καθώς αλλάζει η διεύθυνση ταλάντωσης και η περιστροφή αυτή γίνεται τόσο πιο εμφανής σε έναν περαστικό παρατηρητή όσο περισσότερο χρόνο κάνει το εκκρεμές για μια πλήρη ταλάντωση.

Επειδή η περίοδος του εκκρεμούς είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος του σκοινιού, είναι φανερό ότι για να είναι εντυπωσιακό το εκκρεμές του Φουκό θα πρέπει να εγκαθίσταται σε πολύ ψηλά οικοδομήματα. Για παράδειγμα στο Πάνθεον του Παρισιού το ύψος εξάρτησης είναι 67 μέτρα και η περίοδος ταλάντωσης 16,4 δευτερόλεπτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βάρος της σφαίρας δεν έχει σημασία, χρησιμεύει απλά στο να κρατάει το σκοινί τεντωμένο!

Το εκκρεμές του Φουκό στο Πάνθεον του Παρισιού έχει ύψος εξάρτησης 67 μέτρα και περίοδο ταλάντωσης 16,4 δευτερόλεπτα.

Η ζωή του Φουκό μοιάζει λίγο με παραμύθι. Ηταν κοντός και ασθενικός, έπασχε από στραβισμό και «δεν έπαιρνε» τα μαθηματικά. Είχε όμως μια εξαιρετική επιδεξιότητα στις κατασκευές και οι γονείς του αποφάσισαν να τον κατευθύνουν στο μοναδικό «αξιοπρεπές» επάγγελμα για ανθρώπους με τέτοια ταλέντα εκείνη την εποχή, τη χειρουργική.

Σε ηλικία 20 ετών λοιπόν γράφτηκε στην περίφημη Ιατρική Σχολή του Παρισιού και θα γινόταν ίσως σπουδαίος χειρουργός, αν δεν λιποθυμούσε την πρώτη φορά που είδε αίμα!

ΟΑλφόνς Ντονέ, ένας καθηγητής που είχε εκτιμήσει τις ικανότητες του νέου φοιτητή, τον έπεισε να ασχοληθεί με την ιατρική μικροσκοπία και του ανέθεσε να φτιάξει τον πρώτο φωτογραφικό άτλαντα μικροσκοπικών παρασκευασμάτων.

Ο Φουκό για το θέμα αυτό συνεργάστηκε με έναν συμφοιτητή του, ο οποίος επίσης δεν αγαπούσε ιδιαίτερα την Ιατρική, τον Ιπολίτ Φιζό.

Οι δυο τους βελτίωσαν τις πρωτόγονες τότε μεθόδους φωτογραφίας και όχι μόνο δημοσίευσαν ένα βιβλίο με 80 «πρότυπες» φωτογραφίες μικροσκοπικών παρασκευασμάτων, αλλά ύστερα από παραγγελία του Φρανσουά Αραγκό, διευθυντή του αστεροσκοπείου του Παρισιού, πήραν και εξαιρετικές φωτογραφίες του Ηλιου.

Ο Αραγκό εκτίμησε πολύ τις ικανότητες του Φουκό και τον «μύησε» σε ένα από τα ιστορικότερα προβλήματα της Φυσικής, αυτό της διάκρισης μεταξύ της σωματιδιακής θεωρίας φωτός του Νεύτωνα και της κυματικής θεωρίας φωτός του Χόιχενς.

Ο Αραγκό είχε αποδείξει ότι αν το φως αποτελείται από σωματίδια, τότε το φαινόμενο της διάθλασής του στην επιφάνεια του νερού, χάρις στο οποίο τα κουπιά μιας βάρκας φαίνονται «σπασμένα», οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το φως διαδίδεται στο νερό με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στον αέρα.

Μάλιστα, ο ίδιος είχε αρχίσει μια σειρά πειραμάτων για να μετρήσει αυτές τις ταχύτητες, αλλά η εξασθενημένη από τον διαβήτη όρασή του δεν του επέτρεψε να τα ολοκληρώσει.

Το πείραμα ανέλαβαν να το συνεχίσουν οι Φουκό και Φιζό και όχι μόνο έμειναν στην ιστορία ως οι πρώτοι επιστήμονες που μέτρησαν την ταχύτητα του φωτός με μεγάλη ακρίβεια, αλλά και επιβεβαίωσαν οριστικά την κυματική θεωρία, μιας και βρήκαν ότι η ταχύτητα του φωτός στο νερό είναι μικρότερη από ό,τι στον αέρα.

Γυροσκόπιο και τηλεσκόπια
Ο μεγάλος αυτός πειραματιστής δεν περιορίστηκε στις παραπάνω επιτυχίες που τον έκαναν διάσημο, τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στην επιστημονική κοινότητα. Κατάφερε να σημειώσει σημαντικές επιτυχίες και σε πολλούς άλλους τομείς.

Για παράδειγμα, δική του εφεύρεση είναι ο μηχανισμός αυτόματης ρύθμισης του βολταϊκού τόξου, αυτής της φωτεινή πηγής που όχι μόνο παλαιότερα φώτιζε εξωτερικά τα μεγάλα κτίρια αλλά και ήταν η μοναδική πηγή φωτός στις κινηματογραφικές μηχανές προβολής, προτού εφευρεθούν οι λυχνίες ξένον. Σίγουρα όμως δύο εφευρέσεις του αποτελούν ακόμη και σήμερα κομβικά σημεία της Διαστημικής και της Αστρονομίας. Η πρώτη είναι το γυροσκόπιο και η δεύτερη είναι η μέθοδος κατασκευής τηλεσκοπικών κατόπτρων.

Το γυροσκόπιο είναι μια άλλη συσκευή που αρχικά πρότεινε ο Φουκό για να αποδείξει την περιστροφή της Γης. Αποτελείται από έναν βαρύ σιδερένιο τροχό που περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με τους νόμους της Μηχανικής, η κατεύθυνση του άξονα περιστροφής του τροχού παραμένει σταθερή, όπως και αν κινηθεί η βάση στήριξής του. Σήμερα το γυροσκόπιο είναι η συσκευή με την οποία καθοδηγούνται τα διαστημόπλοια και οι τεχνητοί δορυφόροι κατά την κίνησή τους στο Διάστημα. Κάθε διαστημόπλοιο ή δορυφόρος έχει τρία γυροσκόπια, οι άξονες περιστροφής των οποίων είναι κάθετοι μεταξύ τους και ορίζουν ένα σύστημα καρτεσιανών συντεταγμένων.

Με βάση αυτό το σύστημα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ελέγχουν στη συνέχεια τους κινητήρες, οι οποίοι διορθώνουν τον προσανατολισμό και την τροχιά του διαστημοπλοίου.

Η τελευταία μεγάλη εφεύρεση του Φουκό ήταν η μέθοδος κατασκευής μεγάλων τηλεσκοπικών κατόπτρων.

Από την εποχή του Γαλιλαίου όλα τα μεγάλατηλεσκόπια ήταν φτιαγμένα με φακούς. Ο Φουκό πρώτος διέβλεψε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κατασκευαστούν μεγάλοι φακοί για τηλεσκόπια και έστρεψε την προσοχή του στα κάτοπτρα.

Επινόησε την κατασκευή κατόπτρων από επιμεταλλωμένο γυαλί καθώς και τη μέθοδο λείανσης της επιφάνειας του κατόπτρου, η οποία ακολουθείται ακόμη και σήμερα. Δυστυχώς ο μεγάλος αυτός πειραματικός επιστήμονας είχε άτυχο τέλος. Τρία μόλις χρόνια αφότου είχε επιτέλους εκλεγεί μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (με την έκτη προσπάθεια, επειδή ήταν αδύνατος στα μαθηματικά!), πέθανε το 1868 από μια επιθετική μορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας, σε ηλικία μόλις 49 ετών.

Ο κ. Χάρης Βάρβογλης είναι καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

200 κατσίκια κουρεύουν το γκαζόν στη Google στη Σίλικον Βάλεϊ.

Συνεχίζοντας την προσπάθειά της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις εγκαταστάσεις της, η Google αντικαθιστά τις βενζινοκίνητες χλοοκοπτικές μηχανές με ένα κοπάδι από κατσίκες.

Ο κολοσσός της διαδικτυακής αναζήτησης ανέθεσε την περιποίηση του γκαζόν έξω από τα κεντρικά της γραφεία στη Σίλικον Βάλεϊ στη νεοσύστατη εταιρεία California Grazing. Οι κατσίκες αναλαμβάνουν να κουρεύουν το γκαζόν και να κρατούν υπό έλεγχο τα ζιζάνια και τους θάμνους που μπορεί να πάρουν φωτιά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Ένας βοσκός φέρνει περίπου 200 κατσίκες που περνούν περίπου μια εβδομάδα μαζί μας εδώ στη Google, βόσκοντας το γρασίδι και λιπαίνοντας ταυτόχρονα το έδαφος» εξηγεί ανάρτηση στο επίσημο ιστολόγιο της εταιρείας.

«Μας κοστίζει περίπου όσο και το κούρεμα, αλλά είναι πολύ πιο χαριτωμένο να παρακολουθεί κανείς τις κατσίκες από ό,τι τις μηχανές κουρέματος του γκαζόν».
Το κοπάδι συνοδεύεται από το τσοπανόσκυλο Τζεν, ράτσας κόλεϊ.
(Στη φωτό οι νέοι "υπάλληλοι" της Google)
Newsroom ΔΟΛ

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Τον έπιασαν τον Μάη, δηλαδή την Άνοιξη!


ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ του πόθου και το όνειρο δεκαετιών είναι μία πλατεία, μία απαγορευμένη πλατεία, τότε το μοναδικό σύνθημα που φωνάζουν χιλιάδες συνδικαλιστές και συνδικαλισμένοι εργάτες, καθώς μπαίνουν έπειτα από 32 ολόκληρα χρόνια στην πλατεία αυτή για να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά, είναι απλώς το «Ταξίμ, Ταξίμ, Ταξίμ....».
Αυτό φώναζαν χθες στην Κωνσταντινούπολη οι περίπου τέσσερις χιλιάδες εργάτες μπροστά στα μάτια των αστυνομικών, μάτια γεμάτα απορία, αφού έβλεπαν κοτζάμ άντρες κλαίγοντας να φωνάζουν «Ταξίμ, Ταξίμ» καθώς έμπαιναν στην πλατεία. Σαν να ήταν σε καυτή έρημο και ύστερα από πολλές μέρες βρήκαν νερό.

ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ του 1977 στη συγκέντρωση που είχε οργανώσει η εργατική συνομοσπονδία ΝΤΙΣΚ είχαν προκληθεί επεισόδια, τα οποία έκτοτε αποδίδονται στο παρακράτος αλλά δεν έχουν διαλευκανθεί.

Συνολικά 34 άτομα είχαν σκοτωθεί εκείνη τη μέρα στην πλατεία, είτε από σφαίρες που έριχναν διάφοροι, από διάφορα σημεία, είτε από ασφυξία. Η χθεσινή συγκέντρωση είχε χαρακτήρα και επετείου εκείνης της Πρωτομαγιάς.

Το 1978 έγινε και πάλι συγκέντρωση Πρωτομαγιάς στο Ταξίμ, αλλά έκτοτε η πλατεία είναι απαγορευμένη, όπως απαγορευμένη ήταν και η εργατική Πρωτομαγιά.

Αυτό άλλαξε φέτος, αφού πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση καθιέρωσε και πάλι την Πρωτομαγιά ως εργατική. Το πρωί συγκεντρώθηκαν, χωριστά, η συνομοσπονδία Τουρκις και στη συνέχεια η φιλοκυβερνητική Χακ Ις που πρόσκειται στον χώρο του πολιτικού Ισλάμ.

Ακολούθησε η συγκέντρωση της ΝΤΙΣΚ. Επειτα από συμφωνία των συνδικάτων με τις Aρχές, ο εορτασμός στην πλατεία έγινε με περιορισμένο αριθμό διαδηλωτών. Αυτό εξασφαλίστηκε από πλευράς Αρχών και με τη λήψη μέτρων με τα οποία εμποδίστηκαν οι κάτοικοι της Πόλης να έχουν πρόσβαση προς την πλατεία.

Εκλεισαν πολλοί δρόμοι, σταμάτησαν τα δρομολόγια του μετρό, των λεωφορείων και των πλοίων. Παρ' όλα αυτά, οι χιλιάδες των διαδηλωτών γιόρτασαν ύστερα από 32 χρόνια την Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ.

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 12 το μεσημέρι, η τελευταία ομάδα, αυτή της ΝΤΙΣΚ, μπήκε στην πλατεία. Οι μεγαλύτεροι που είχαν ζήσει το '77, ήταν εμφανώς πιο συγκινημένοι.

Αυτό κορυφώθηκε όταν από τα μεγάφωνα άρχισε να παίζει ο ύμνος της εργατικής Πρωτομαγιάς που, στην τουρκική εκδοχή του, η μουσική είναι αυτή του «Αντώνη» από το Μαουτχάουζεν του Θεοδωράκη.



Συνδικάτα, γυναικείες οργανώσεις, αριστερά κόμματα και φορείς ήταν το μπλοκ των τεσσάρων χιλιάδων. Ανάμεσά τους όμως υπήρχε μια ομάδα πολύ διαφορετική. Ηταν ένα μέρος της οργανωμένης κερκίδας της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας. Είναι η ομάδα οπαδών που εδώ και χρόνια έχει μετατρέψει σημαντικό μέρος της κερκίδας της ομάδας αυτής της Κωνσταντινούπολης σε χώρο όπου οι οπαδοί μεταξύ άλλων φωνάζουν συνθήματα αντιρατσιστικά και αριστερά. Εχουν για σύμβολο το σύμβολο της ομάδας που είναι αετός.

Μία υποομάδα τους έχει για υπογραφή την τουρκική λέξη που αντιστοιχεί στο πέλμα, στα νύχια του αετού. Πεντσέ (Penci) είναι η λέξη, αλλά τη γράφουν ως Penche και υπογραμμίζουν τα τρία τελευταία γράμματα.