Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ο Σταύρος Ξαρχάκος στην "Καθημερινή" (Κόκκινα Φανάρια 1963)


Το 1963 ο Βασίλης Γεωργιάδης σκηνοθέτησε για τον κινηματογράφο τα «Κόκκινα φανάρια», έργο του Αλέκου Γαλανού που είχε ανέβει ένα χρόνο πριν στο θέατρο Πορεία. Το σενάριο έγραψε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και πρωταγωνιστούσαν η Τζένη Καρέζη, ο Γιώργος Φούντας, η Μαίρη Χρονοπούλου, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Μάνος Κατράκης, η Αλεξάνδρα Λαδικού, η Δέσπω Διαμαντίδου, η Κατερίνα Χέλμη, ο Φαίδων Γεωργίτσης, η Ελένη Ανουσάκη, ο Νότης Περγιάλης κ.α.

Στο δίσκο που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, περιέχονται τέσσερα τραγούδια με τις φωνές του Γρηγόρη Μπιθικώτση, της Τζένης Καρέζη και της Κατερίνας Χέλμη, καθώς και δέκα ορχηστρικά θέματα του συνθέτη. Τους στίχους έγραψε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος (στο θεατρικό ανέβασμα τους στίχους είχε γράψει ο Αλέκος Γαλανός)

Από αυτό το άλμπουμ ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης «προικίστηκε» με δύο σπουδαία τραγούδια, την «άπονη ζωή» και τη «φτωχολογιά»

Μπουζούκι έπαιξε ο Γιώργος Ζαμπέτας – ήχος αναγνωρίσιμος, καθαρός και κρυστάλλινος.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, με τις μουσικές και τα τραγούδια που έγραψε για τα «Κόκκινα φανάρια» και ένα αργότερα για τη «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου, θεμελίωσε - ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1960- την παρουσία του ως ένας σπουδαίος λαϊκός συνθέτης, με δυνατό ένστικτο στην κινηματογραφική μουσική.

Δεν παρακολουθεί απλώς, συμμετέχει σε όλες τις κορυφώσεις του δράματος, τα τραγούδια του «διαβάζουν» το σενάριο σε ένα δεύτερο επίπεδο, αποκαλύπτοντας αθέατες πλευρές του.

Η «Καθημερινή» προσφέρει στους αναγνώστες της την πρώτη έκδοση του δίσκου, ενώ χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε άλλη μία έκδοση, που περιείχε και τέσσερα κομμάτια από το θεατρικό ανέβασμα (δύο τραγούδια με την Πόλυ Πάνου και δύο ορχηστρικά), καθώς επίσης και τη μουσική και τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου για την ταινία «Λόλα».

ΠΗΓΗ: Περιοδικό «Κ» της Καθημερινής (2 Οκτ. 2011)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου