Οι διαθήκες τριών Μητροπολιτών και τα ηπειρωτικά κληροδοτήματα...
Πώς συνδέονται οι διαθήκες τριών Γιαννιωτών αρχιερέων με την υπόθεση των Ηπειρωτικών κληροδοτημάτων και την ισχύ του περίφημου «πλην Ιωαννίνων» στο κομμάτι της διαχείρισής τους;
Στο ερώτημα αυτό προσπάθησαν να απαντήσουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα Σπύρος Εργολάβος και Κωνσταντίνος Καραγιαννίδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, δίνοντας συνέχεια στις αποκαλύψεις τους που έχουν ως στόχο την ενεργοποίηση της πολιτείας για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και την εφαρμογή της βούλησης των διαθετών Σταύρου, Ζωσιμά και Τούλη.
Ο Σπύρος Εργολάβος παρουσίασε τις διαθήκες του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και μετέπειτα αρχιεπισκόπου Αθηνών Σπυρίδωνα Βλάχου, του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και μετέπειτα αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ Τίκα και του Μητροπολίτη Κονίτσης Σεβαστιανού Οικονομίδη. Οι δύο πρώτοι με τις διαθήκες τους «εγκαθιστούν γενικούς κληρονόμους εις τυχόν μετά θάνατον ευρεθησομένη περιουσία τους...» τους ανιψιούς τους. Αντίθετα, ο μακαριστός Μητροπολίτης Κονίτσης σημειώνει στη διαθήκη του πως «περιουσιακά στοιχεία, περιουσία ατομική, κινητή ή ακίνητη δεν έχω να αφήσω. Ούτε εκληρονόμησα ούτε απέκτησα με την ιεροσύνη μου. Ό,τι χρήματα ανευρεθούν εις το γραφείο μου, γνωρίζουν οι στενοί συνεργάτες μου ότι ανήκουν εις φιλανθρωπικούς σκοπούς».
Οι πέτρες του σκανδάλου...
Σύμφωνα με τον κ. Εργολάβο, «οι Σπυρίδων Βλάχος και Σεραφείμ Τίκας κατά παράβαση των Ιερών κανόνων της Εκκλησίας απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία, απόλαυσαν και οι δύο όσο ζούσαν, άφθονα τα υλικά αγαθά, τα οποία μάλιστα περίσσεψαν ώστε μετά το θάνατό τους να τα αφήσουν στους ανιψιούς τους». Υπόψιν πάντως, δε διευκρινίζουν πόσα ακριβώς είναι τα περιουσιακά τους στοιχεία...
Όταν το 1956 έγινε γνωστή η διαθήκη του Σπυρίδωνα Βλάχου, ξεσηκώθηκαν απλοί πολίτες και δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου άσκησαν δριμύτατη κριτική σε βάρος του εκλιπόντος ιεράρχη και ηγέτη της Εκκλησίας. Αντίθετα, ο Σεβαστιανός είδε την ιεροσύνη όχι ως επάγγελμα αλλά ως λειτούργημα, σχολίασε ο κ. Εργολάβος. Κατ' αναντιστοιχία, ο κ. Εργολάβος χαρακτήρισε «οίκο εμπορίου» αντί οίκο του Θεού τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, επειδή με χρήματα των ευεργετών οι εκάστοτε Μητροπολίτες εκπροσωπούν την πόλη στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, ασχολούνται με τη διακίνηση μετοχών στο Χρηματιστήριο κτλ.
Οι δύο επικρινόμενοι ιεράρχες συνδέθηκαν με τις αποφάσεις τους για την εξαίρεση των Ηπειρωτικών Κληροδοτημάτων από τη διαχείριση με τους κείμενους σήμερα νόμους και με την προκλητική άγνοια που επέδειξαν στη βούληση των διαθετών.
Στο δια ταύτα, ο κ. Εργολάβος και ο Κώστας Καραγιαννίδης κάλεσαν τους πολιτικούς ταγούς του τόπου να αναλάβουν την ευθύνη για να ισχύσει και στα Γιάννενα ο νόμος, στη διαχείριση των Ηπειρωτικών κληροδοτημάτων. Το «πρώτα ο πολίτης» που διακήρυξε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να γίνει πράξη στην περιοχή μας για το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με τα δύο μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τα Κληροδοτήματα.
«Την Κυριακή γινόμαστε ξανά υπερήφανοι...»
Πριν από 2 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου