Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

The aeroplane from Germany, με ευρώπουλα γεμάτοΠέντε δισ. ευρώ με αεροσκάφος στην Κύπρο

Κύπρος
Με τέσσερα κοντέινερ έφτασαν δισ. ευρώ στην Κύπρο, με αεροπλάνο. Στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση
Με πέντε δισ. ευρώ τονώνεται η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών. Τα χρήματα δεν κινήθηκαν μέσω λογαριασμών αλλά έφτασαν με αεροπλάνο, ενώ μεταφέρθηκαν με συνοδεία από τεθωρακισμένα οχήματα.
Για την ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες ανοίγουν την Πέμπτη, μεταφέρθηκαν στην Κύπρο τα πέντε δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Για τη μεταφορά τους στήθηκε ειδική επιχείρηση η οποία θύμιζε πάρα πολύ χολιγουντιανού επιπέδου ταινία, με συνολικά τέσσερα κοντέινερ γεμάτα χρήματα και ολόγυρά τους ένοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ από πάνω πετούσαν ελικόπτερα.
Ουσιαστικά δημιουργήθηκε πομπή 200 μέτρων από την Λάρνακα μέχρι τα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας.
Το αεροσκάφος ήρθε από τη Γερμανία.
Ωστόσο στα χαρτιά του αεροσκάφους αναγραφόταν ότι μεταφέρονταν ομόλογα "bonds", όπως εικάζεται για να μην αποκαλυφθεί ότι το φορτίο ήταν χρήματα.
Η απόφαση να ανοίξουν οι τράπεζες οριστικά την Πέμπτη πάρθηκε την Τετάρτη το βράδυ από το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη και τον υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, αλλά με κάποιους περιορισμούς στις συναλλαγές.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας , Αλίκη Στυλιανού, δήλωσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν για το κοινό στις 12 το μεσημέρι και θα μείνουν ανοικτές μέχρι τις 18.00. Οι υπάλληλοι των τραπεζών θα βρίσκονται από το πρωί στις εργασίες τους.

………………………………

Αεροπλάνο και κοντέινερ με χαρτονομίσματα
Γιγαντιαία επιχείρηση για τη μεταφορά μετρητών στην Κύπρο
Δισεκατομμύρια ευρώ μεταφέρθηκαν την Τετάρτη στην Κύπρο, με ειδική πτήση από τη Γερμανία, εν όψει του ανοίγματος των κυπριακών τραπεζών, στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, έπειτα από δύο εβδομάδες που παρέμειναν κλειστές.

Η ειδική πτήση από τη Φρανκφούρτη έφτασε λίγο μετά τις 16.30 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Τα χαρτονομίσματα φορτώθηκαν στη συνέχεια σε 4-6 κοντέινερ και, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, μεταφέρθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στη Λευκωσία.
Σε όλη τη διαδρομή υπερίπταντο πάνω από τα κοντέινερ ελικόπτερα της αστυνομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 5 δισ. ευρώ ρευστό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.
Στα χαρτιά του αεροσκάφους αναγραφόταν ότι μεταφέρονταν ομόλογα (bonds), προφανώς για να μην αποκαλυφθεί ότι το φορτίο ήταν χρήματα.
Τα τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο θα ανοίξουν την Πέμπτη και θα εξυπηρετούν το κοινό από τις 12:00 ως τις 6:00 το απόγευμα, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς στις συναλλαγές και στην κίνηση των κεφαλαίων.

Το όριο αναλήψεων ορίζεται στα 300 ευρώ ανά πρόσωπο, απαγορεύεται κάθε πληρωμή χωρίς μετρητά, υπάρχει διάταξη επαναπατρισμού κεφαλαίων, ενώ απογορεύεται η μεταφορά ποσού άνω των 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου