Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν ήταν κατά τι διαφορετικός των κοινών ανθρώπων.


Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν κρύβει το μυστικό της ευφυΐας του


Ερευνήτρια εντόπισε δεκάδες μικρές διαφοροποιήσεις που ίσως εξηγούν τις ικανότητές του

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ψάχνοντας για το «αποτύπωμα» της ευφυΐας, μια παλαιοανθρωπολόγος «αναδόμησε» προσφάτως το σχήμα του εγκεφάλου του Αϊνστάιν με χρήση τεχνικών που συνήθως χρησιμοποιούνται για την ανάλυση απολιθωμάτων. Η διάσημη ερευνήτρια του εγκεφάλου των πρώτων ανθρώπων, και συγκεκριμένα της νευρωνικής εξέλιξής του, Ντιν Φολκ, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας, μελέτησε φωτογραφίες του εγκεφάλου του «πατέρα» της Θεωρίας της Σχετικότητας οι οποίες ελήφθησαν αμέσως μετά τον θάνατό του το 1955. Η ειδικός εντόπισε μερικές δεκάδες μικρές διαφοροποιήσεις στην επιφάνεια του εγκεφάλου του, οι οποίες είναι πιθανό να τον οδήγησαν στη μοναδική ικανότητα που είχε να αντιλαμβάνεται τη φυσική όπως κανένας άλλος.

«Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν είναι πραγματικά ασυνήθιστος» ανέφερε η δρ Φολκ. «Τουλάχιστον η επιφάνειά του φαίνεται διαφορετική από εκείνη των άλλων». Εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος εγκέφαλος, όπως προέκυψε έπειτα από εξέταση 25 φωτογραφιών, παρουσίαζε ένα ασυνήθιστο μοτίβο αυλάκων κατά μήκος των βρεγματικών λοβών, οι οποίοι συνδέονται με τη μαθηματική γνώση, αλλά και την οπτική και χωρική αντίληψη. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν γίνεται αντικείμενο μελέτης.

Οταν ο μεγάλος φυσικός πέθανε στο Νιου Τζέρσι σε ηλικία 76 ετών, ένας εκκεντρικός παθολόγος με το όνομα Τόμας Χάρβεϊ διεξήγαγε νεκροψία ρουτίνας. Αφαίρεσε ωστόσο τον εγκέφαλο για μετέπειτα έρευναδεν είναι σίγουρο αν έλαβε πρωτοβουλία γι΄ αυτή την κίνηση. Ο Χάρβεϊ τεμάχισε τον εγκέφαλο σε 240 κομμάτια και τα βύθισε σε ειδικά συντηρητικά. Παράλληλα έβγαλε φωτογραφίες τους.

Πέρασαν ωστόσο δεκαετίες προτού ο Χάρβεϊ πείσει κάποιον να ασχοληθεί σοβαρά με την εξέταση του εγκεφάλου του Αϊνστάιν. Το 1985 εμφανίστηκε η πρώτη επιστημονική ανάλυση του υλικού. Η πρωτοπόρος νευροεπιστήμονας Μαριάν Ντάιαμοντ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ ανακάλυψε ότι ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν διέθετε περισσότερα κύτταρα τα οποία τροφοδοτούσαν τον κάθε νευρώνα σε σύγκριση με το φυσιολογικό. Τα κύτταρα αυτά βρίσκονταν σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τις μαθηματικές και γλωσσικές δεξιότητες. Αργότερα άλλη μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ στο Οντάριο του Καναδά έδειξε ότι μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την οπτική και τη χωρική αντίληψη- η επονομαζόμενη «κατώτερη βρεγματική περιοχή»- ήταν 15% μεγαλύτερη από το φυσιολογικό στον Αϊνστάιν.

Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι έρευνες δεν δίνουν την απάντηση σχετικά με το αν η ευφυΐα του Αϊνστάιν οφειλόταν στις διαφορές που εμφάνιζε στη δομή του εγκεφάλου του ή αν αυτές οι διαφορές στη δομή του εγκεφάλου ήταν απόρροια της ευφυΐας του. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει η δρ Φολκ, «εύχομαι ο Αϊνστάιν να ήταν ζωντανός ώστε να μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε περισσότερα πράγματα για το πώς σκέφτεται»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου